Aquest any arribem a la 17a edició del Festival de Música a la Gruta, i ho fem amb una programació interessanti d'una alta qualitat artística.

Els concerts que formen part de Festival, des del seu primer moment, tenen molts d'ells un component que lliga les formacions musicals amb la nostra població, bé sigui perquè la formació és local o que hi participa algun músic arenyenc o relacionat amb l'Escola Municipal de Música.

 

 

Preu de l’entrada:4€ (Anticipada al Web)6€ (Taquilla del Festival)

Dissabte 3 d'agost, 22.00 h.

I Per Què No? Segona Part

Marc Egea i Paul Safar

Un bon dia, en un viatge de vacances del pianista i compositor Paul Safar per Europa, estant a casa d'en Marc Egea rebent classes de viola de roda, van decidir d'organitzar una gira per Oregon (EUA), d'on és originari en Paul. I tots dos van concloure la conversa dient: I per què no? La gira es va dur a terme l'estiu del 2023. I enguany és el moment de presentar aquesta gira per Catalunya, i és per això que es diu "I Per Què No, Segona Part". El repertori que presenten els dos músics és una barreja d'estils, des de la música clàssica i popular fins al jazz, amb temes dels dos compositors. Des de fa anys que en Paul i en Marc treballen plegats, enregistrant composicions i fins i tot presentant àlbums com el titulat "Morning Improvisations" que van enregistrar a distància durant l'any del confinament.



Dissabte 10 d'agost, 22.00 h.

Inter silvas

Grup Ensemble La Modesta

Ariadna Rodríguez Joan Pérez-Villegas

El concert, titulat inter silvas, fa referència a la base material dels dos instruments: la fusta. Aquest origen comú no sempre serà evident en el pla sonor: segons l’obra en qüestió i les tècniques interpretatives, el diàleg entre els dos instruments serà o bé d’un mimetisme absorbent, o totalment dispar. El programa comptarà amb obres de la francesa Cécile Chaminade, i el també francès Olivier Messiaen, de l’argentí Astor Piazzolla, i el colombià Luis F. Cardoso, però també amb les obres contemporànies dels guitarristes catalans Feliu Gasull Aluart i Toti Soler Galí.



Dissabte 17 d'agost, 22.00 h.

Un viatge cronològic

Trio Neckar

Duna Vilanova,  Alex Olmedo i Xavier Rubió

La formació és un Trio composta per flauta, violoncel i piano. El programa del concert, format per 3 obres diferents, serà un viatge cronològic per tres períodes musicals diferents. Partirà del classicisme, amb el Trio en Re Major Hob. 16 (1790) de Joseph Haydn, compositor molt prolífic en la escriptura per a Trios. El Trio està format per tres moviments: l. Allegro, ll. Andantino più tosto allegretto i lll. Vivace assai, amb el característic estil galant i amb uns tocs d’humor com és habitual amb el compositor austríac. Seguint l'ordre natural, el Trio en Sol Menor, Op.63 (1818) de Carl Maria von Weber, que pertany a les primeres etapes del romanticisme musical. A diferència de Haydn, aquesta seria la única obra per a la formació de Trio de Weber. Aquest constarà de 4 moviments: I. Allegro moderato, II. Scherzo.  Allegro vivace, III. Schäfers Klage. Andante espressivo i IV. Finale. Allegro. 

Per acabar, el tercer i quart moviment: lll.Andante espressivo i  lV.Finale. Apassionato del Trio en Sol Major (1880), que va ser originalment escrit per a violí, de Claude Debussy qui és considerat, com el primer compositor impressionista, malgrat que ell mateix no estava gens a favor d'aquest terme. I com a un dels compositors més influents de finals del s. XIX i principis del s.XX.
 El trio, però, és una obra de joventut, escrita als 18 anys, on podem apreciar fortes influències de César Franck i Robert Schumann.



Dissabte 24 d'agost, 22.00 h.

Sento d'amor la flama

Trio Alenar

Sara Parés, Perepau Ximenis i Àlex Guitart

Amb "Sento d'amor la flama", el trio ALENAR fusionem músiques de les antigues tradicions musicals del continent europeu que, extretes dels seus respectius contextos i donades de la mà, se'ns presenten com a germanes de sang. I tot això ho fem mesclant també instruments de mons diversos, que van des dels usats habitualment en allò que s'anomena "Músiques del món" fins als més propis de la "Música clàssica" passant, com és evident, pels instruments "d'Arrel".

Balades escoceses, angleses i gigues irlandeses es mesclen amb músiques de la Mediterrània, però també de Palestina i jueves. Composicions de l'Edat mitjana i del Barroc s'agafen de bracet de la música folk de nova creació.

El nexe que ens serveix per emulsionar tots aquests ingredients i que fa la recepta tan aromàtica no és altre que el tema universal de l'Amor, que ha estat i serà la raó de ser de tanta música des de temps era temps...



Dissabte 31 d'agost, 22.00 h.

 

Els Amors de Clara

 

 

Susanna Crespo i Joan Miquel Hernàndez 

 

En aquest programa, descobrirem la fascinant vida de Clara Schumann, una virtuosa pianista i compositora del segle XIX, marcada per les seves relacions profundes amb Robert Schumann i Johannes Brahms. La seva història amorosa amb Schumann va esdevenir música i compromís artístic, mentre que la seva relació amb Brahms va afegir una capa de intriga. Explorarem com aquests tres genis van navegar dins les complexitats de l’amor, de l’amistat i de la creativitat en una època tumultuosa, deixant un llegat musical que perdura fins als nostres dies.